Het is leuk om naar de bedrijvigheid van koolmeesjes of mussen in de tuin te kijken. Hang daarom wat nestkastjes op een goed zichtbare, maar beschutte plek die veilig is voor katten. Let op de grootte van de toegang. Niet elke vogel gaat in elk huisje! Door nestkastjes op te hangen, help je niet alleen de vogels, maar geniet je ook van hun vrolijke aanwezigheid in je tuin. Zorg ervoor dat de nestkastjes op een hoogte van minimaal twee meter hangen en dat ze niet in de volle zon of op de wind staan. Dit zorgt voor een comfortabele en veilige omgeving voor de vogels.

 

 

Zwammen op bomen

Zwammen verschijnen op bomen die verzwakt zijn. Niet alle soorten zijn levensbedreigend, maar de boomgaardvuurzwam (foto), vaak te vinden op prunussen, is dat wel. Vraag advies als een waardevolle boom een zwam vertoont! Het is belangrijk om regelmatig je bomen te inspecteren op zwammen, vooral als je oude of zieke bomen in je tuin hebt. Zwammen kunnen de structuur van de boom aantasten, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Door tijdig in te grijpen, kun je de gezondheid van je bomen behouden en de veiligheid in je tuin waarborgen.

 

 

Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zoeken (vaak in groepen) een overwinteringsplaats onder dakpannen, achter boomschors, in spouwmuren of schuren. Bij elkaar blijven ze warm. Ze vergroten daarmee hun overlevingskans! Lieveheersbeestjes zijn niet alleen schattig om te zien, maar ook nuttig voor je tuin. Ze eten bladluizen en andere kleine insecten die schadelijk kunnen zijn voor je planten. Door een insectenhotel in je tuin te plaatsen, kun je lieveheersbeestjes en andere nuttige insecten een veilige plek bieden om te overwinteren. Dit draagt bij aan een gezonde en evenwichtige tuin.