Van den Hoorn


Van den Hoorn Bestratingsmaterialen en Graszodenkwekerij is opgericht in 1975. In het begin was er alleen de graszodenkwekerij. Van den Hoorn senior heeft hier de eerste aanzet toe gegeven. Hij kweekte gras en verkocht dat door aan andere graszodenkwekers. Uiteindelijk hebben de broers Dik en Wim er voor gekozen het gras te gaan kweken en zelf te verkopen en zo werd de firma Gebroeders Van den Hoorn Graszodenkwekerij in 1975 opgericht.

Het snijden van gras kostte in het begin aanzienlijk meer tijd. Met een kleine snijmachine werden banen gemaakt om vervolgens zelf deze banen in stukken te verdelen met een mes. De rollen werden vervolgens handmatig opgerold en op de pallet gestapeld. Tegenwoordig heb je hier professionele snijmachines voor die het gras lossteken en oprollen. Alleen het stapelen op de pallet gebeurt nog handmatig.

De bestratingsmaterialen zijn rond de jaren ’80 aan het assortiment toegevoegd. Er kwam een aanbod om een partij beton- en grindtegels op te kopen in de buurt. Veel meer keuze wat betreft tuintegels was er op dat moment niet. De gebroeders kochten de partij op en zo werd het assortiment uitgebreid met bestrating. Een ijzersterke combinatie die nog steeds de basis vormt van het bedrijf.

Het aanbod van stenen en tegels is door de jaren heen behoorlijk veranderd. In het begin waren het uitsluitend de betontegels en gebakken stenen. Later is het aanbod uitgebreid met natuursteen en sinds een paar jaar is keramiek ook beschikbaar. Zo zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om de tuin geheel naar eigen smaak in te richten.

Het bedrijf is nog altijd op dezelfde locatie gevestigd. In het begin werden de graszoden achter het huis gesneden maar daar is al snel de wijk De Vaarst opgebouwd. Het gras wordt tegenwoordig gekweekt op verschillende percelen aan de rand van het dorp Barneveld. Het bedrijf bevind zich nog altijd aan de Oostlaan in Barneveld. De voorraad bestratingsmaterialen is daar opgeslagen en ook het showterras is daar te vinden.

In 2007 heeft Wim de aandelen van zijn broer overgenomen en is hij eigenaar van de firma. In 2015 viert Van den Hoorn zijn 40-jarig jubileum en het ziet er naar uit dat daar nog vele jaren bij komen.